Sluta ge pengar till tiggare – Niklas Piensoho

Filadelfiakyrkan startade ett härbärge för fattiga EU-migranter, men insåg att hjälpen inte gjorde någon skillnad på längre sikt.

Du kan inte undvika att känna medlidande, men organiserat medlidande är bättre, säger Florin Ianovici, ledare för rumänska organisationen Life and Light, som tycker att svenskarna ska sluta lägga pengar i muggen.

da1c424a-520a-43e4-8fd5-a4d7619c2bb6

Korruptionen är ett hinder för att bekämpa fattigdom i Rumänien, berättar Florin Ianovici, ledare för organisationen Liv och ljus, här tillsammans med Melania Dinică.

2012 öppnade Filadelfiakyrkan ett härbärge för utsatta EU-migranter. Det var innan tiggarna på Stockholms gator blev så många att kyrkan fick införa ett lottningssystem. Alla fick inte plats på härbärget.

Det kändes tröstlöst. Vi började fundera: Vad kan vi göra? berättar Niklas Piensoho, pastor och föreståndare på Filadelfiakyrkan.

Kyrkan kontaktade Läkarmissionen, som sedan tidigt 90-tal stödjer ett projekt för gatubarn i Bukarest. Många minns dem säkert från tv – barnen som levde i tunnlarna under marken och sniffade lim för att hålla hungern borta. Många av dem fick, och får fortfarande, hjälp av den rumänska organisationen Liv och ljus.

Filadelfiakyrkan bjöd in Florin Ianovici, ledare för organisationen, till Stockholm för att diskutera ett samarbete.

Jag gick runt på gatorna och pratade med tiggarna, berättar Florin, nu åter på besök i Stockholm.

Tiggarna sade alla att de ville åka tillbaka till Rumänien. Så Florin bestämde sig för att besöka två av de byar som många av dem kommer ifrån: Valea Măcelarului och Buchea, båda nära staden Pitești. Vad han fick se chockade honom.

I en av byarna bor 1 000 personer. Fem av dem har ett arbete. Bara 220 av dem får varje månad ett bidrag av staden. Där finns inga vägar, och husen vet jag inte om man kan kalla för hus.

Florin Ianovici, som är advokat, insåg att många juridiska teknikaliteter hindrade invånarna i byarna från att få hjälp. De ägde inte marken de bodde på, utan ockuperade den, och hade därför ingen adress, vilket krävs för att kunna ta emot stöd från staden.

Filadelfiakyrkans Niklas Piensosho påpekar att romer historiskt inte har tillåtits äga mark. Florin menar dock att invånarnas romska tillhörighet är av underordnad betydelse. Det är fattigdomen som hindrar dem från att köpa marken – inte historien. Under hela intervjun pratar vi om ”fattiga rumäner”, inte romer.

För oss spelar det ingen roll om de är romer eller inte. Det här handlar om att bryta fattigdomen, säger Florin Ianovici.

Han berättar att över hälften av de gatubarn som Liv och ljus hjälpt varit romer.

Vi behandlar inte romer annorlunda, och det har gått lika bra för dem som för de andra vi hjälpt, till och med lite bättre. De kämpar hårt.

Melania Dinică, som leder projektet i Valea Măcelarului och Buchea, kommer själv från en ort i närheten. Hennes farfar var rektor på ortens skola, och hela familjen var engagerad i att stödja de romska familjerna.

Många av dem bodde i skogen. Det var som två olika världar. Men jag uppfostrades till att inte diskriminera romer.

I september började Liv och ljus, med stöd från Läkarmissionen och Filadelfiakyrkan, att bygga upp en verksamhet i Valea Măcelarului och Buchea. Första insatsen är något som kan verka enkelt, men som har fått stor effekt: skollunch.

Den ledde till att många fler barn började gå i skolan. Tidigare hade många stannat hemma, eftersom de svalt. Dessutom höjde barnen sina betyg rejält.

Nästa steg är att söka EU-pengar för att förbättra infrastrukturen i byarna. Det ska sedan göra det möjligt att starta någon form av lokal näringsverksamhet.

Florin Ianovici och hans medarbetare känner väl till den svenska debatten om tiggeri.

Man kan inte låta bli att känna medlidande, säger Florin. Det känns kanske bra att ge pengar, men bättre än medlidande är organiserat medlidande. Vi måste behandla roten till problemet, inte dess frukt. Ta dig istället tid att välja en organisation som du tycker gör ett bra jobb, och ge pengar till den istället.

Niklas Piensoho, Filadelfiakyrkans föreståndare, uppmanar numera folk att inte ge pengar till tiggare. Det leder till att tiggeriet uppfattas som ett jobb, men förändrar inte tiggarnas situation på sikt. Att ge mat, kläder, sjukvård och tak över huvudet är däremot något annat, menar han. Filadelfiakyrkans härbärgen finns kvar.

Efter intervjun frågar Melania Dinică om jag har möjlighet att skriva en kort text på engelska som sammanfattar min artikel.

Vi behöver visa våra följare på Facebook att vi gör saker, men medierna i Rumänien intresserar sig inte för de här frågorna. Folk i Rumänien vet inte att rumäner tigger på gatorna i Sverige. Så när utländska medier skriver om oss brukar vi be dem skriva några rader på engelska, säger Melania Dinică.

Källa: http://www.svd.se/hjalporganisationer-sluta-ge-pengar-till-tiggare

Annonser

En reaktion på ”Sluta ge pengar till tiggare – Niklas Piensoho

  1. Som sagt, det är en sjuk värld vi lever i. Här i stan pågår det en slags kamp mellan två kristna familjer om vem som kan bygga den största och mest häftigaste swimmingpoolen i sin trädgård. Prioriteringarna skiljer sig avsevärt emellan hur dom ser ut och tar gestaltning här och motsvarande för hur och på vilket sätt det gör det där i Rumänien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s