Syntetisk biologi – Ulla Gabay

Syntetisk biologi – celler används som levande ”appar”

 

Det handlar om genetisk ingenjörskonst. Tanken är att alla levande organismer i framtiden kan omprogrammeras för mänsklig hand med patenterade lösningar. I syfte att fungera likt en dator med standardiserade operativsystem för önskade egenskaper. Helt på tvärs med naturens egna förutsättningar. I dess yttersta konsekvens tar den syntetiska biologin patent på livet självt.

Syntetisk biologi  kombinerar helt enkelt biologi och teknik i ett bygge av ny arvsmassa, DNA, i levande organismer. Vilket i klartext innebär att människan designar och skapar helt nya biologiska funktioner som inte finns i naturen. Där celler inte längre ses som en naturlig förutsättning för liv, utan som en ”app” i människans tjänst. En tveksam framtidsindustri där teknikprofiler som Microsoft-miljardären Bill Gates redan investerat stora summor från sin välgörenhetsstiftelse [3].

Det vi idag känner som liv kommer i framtiden till allt större del att ha sitt ursprung i ett provrör. Och då talar vi inte bara om graviditeter där man av olika anledningar befruktar ägg och spermier utanför kroppen. I stället rör det sig om biotekniska lösningar som går att ta patent på. Med nya gensekvenser som i många fall redan idag kan beställas via ett enkelt mail. Vilket gör att biologiska organismer kommer att värderas och prissättas på ett helt nytt sätt. Med fallande priser i takt med att tekniken tar fart.

Källa: (http://newsvoice.se/2016/11/21/syntetisk-biologi-celler-anvands-som-levande-appar/)

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s