Äkta Nostalgi – Erik och Birgitta Axelsson

 

ÄKTA NOSTALGI !

I en artikel i Dagen menar Joel Halldorf att orsaken till att så många evangelikaler 81 % (större andel än någonsin tidigare) röstat på Trump är nostalgi, en längtan till tiden när kristna hade stort inflytande i USA. Ordet nostalgi är grekiska och betyder egentligen hemlängtan, men används ofta som beskrivning av en romantisk längtan till ”den gamla goda tiden” (http://www.dagen.se/ledare/den-nostalgiska-kristna-hogern-1.808657)

Är inte det en ganska svag analys, att en nostalgisk känsla skulle vara orsaken. Långt mer betydande är väl det FRAMGÅNGSTÄNKANDE, som successivt vuxit sig starkt bland USA:s evangelikaler. Det är länge sedan den baptistiska traditionen i USA präglade det kristna tänkandet. Borta är sedan länge det bibliska tänkandet, att den kristne tillhör en minoritet, som inte delar samhällets övertygelse om lycka, lyx och framgång HÄR OCH NU. Den rätta ”nostalgin” för en kristen är längtan till vårt himmelska hem, när vi ser orättfärdigheten breda ut sig.

I artikeln menar Halldorf att evangelikalerna har gått från att vara värderingsväljare till att bli nostalgiväljare. Vi menar att man gått från att vara värderingsväjare till att bli FRAMGÅNGSVÄLJARE. Trumps slogan ”Make America great again” passar som hand i handske för USA:s New Age – influerade framgångstänkare med sina växande megaförsamlingar. Det stora Babylon med lyxskökan håller på att formas!

Lennart Jareteg säger i en kommentar av valresultatet på bibelfokus:

Citat: Valet av Trump till president i USA tycker jag är ett led i kristenhetens fortsatta avfall; valet av honom är ett resultat av detta avfall.

Nåd och frid till er alla!

Erik och Birgitta

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s