Trons avarter – Vesa Annala

Försvara tron mot avarter
image-2Vår tid är i ett akut behov av duktiga apologeter som kan försvara den kristna tron mot två olika attacker. Det skriver Vesa Annala, teolog och författare.

 

Ett nyare fenomen

i den kristna kyrkan, en sorts motreaktion till upplysningen, är den så kallade karismatiska rörelsen. Den har sina rötter i romanticismen genom de stora väckelserörelserna på 1800-talet och i pentakostalismen på 1900-talet. Den intellektuella reflektionen över tron ersattes av den personliga upplevelsen. På frågan:

hur vet du att Jesus lever”?

svarar man gärna:

Jag vet att han lever. Han lever i mitt hjärta!

Utöver den starka ”individualiseringen” av tron har betoningen på ”mirakel” och direkta ”uppenbarelser” och ”budskap” från Gud tagit en central plats i den karismatiska rörelsen. Stora möten med förkunnare med en speciell ”smörjelse” i förening med ”cool” (världslig) musik skapar en förväntan att något stort (ofta ”mirakulösa helanden”) ska hända. ”Andlig berusning” är ett ofta förekommande fenomen. Mirakelberättelser (”helanden”, ”dödas uppväckande” etc.) sprids genom sociala medier, som verkliga händelser. Här har vår tids apologeter en stor utmaning, men en märklig tystnad råder. Man tycks acceptera (nästan) allt om det bara sker ”i Jesu namn”.

De nytestamentliga författarna var väldigt måna om att bemöta och avslöja ”falska lärare”, ”falska profeter” och omoraliskt beteende. Man var oerhört mån om att medlemmar i den nya kristna rörelsen skulle visa en hög moral, stå emot ”världsligheten” och på allt sätt leva ett klanderfritt liv. Lika viktigt var att bevara evangeliet obesmittat av falska läror. 

Vår tid är i ett akut behov av duktiga apologeter som kan försvara den kristna tron mot dessa två attacker: upplysningstidens falska rationalitet och romanticismens extrema individualism.

Vesa Annala, teolog och författare

Källa: (http://www.dagen.se/debatt/forsvara-tron-mot-avarter-1.833500)

Annonser

En reaktion på ”Trons avarter – Vesa Annala

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s