99% nöjda – Downs syndrom

I Frankrike har en domstol slagit fast att man inte får visa glada barn med Downs syndrom i reklamfilm. Uppenbarligen är det kränkande för de kvinnor som kan ha gjort abort att konfronteras med det faktum att barn som har en kromosom för mycket faktiskt är människor som alla andra – människor som kan le, skratta och vara nöjda med sitt liv. I praktiken innebär det att man inskränker yttrandefriheten för personer med Downs syndrom, åtminstone i de fall där dessa personer är glada. Vilket drabbar de flesta av dem, eftersom det 2011 gjordes en studie som visade att 99 procent av alla personer med Downs är nöjda med sitt liv. Vi stannar där ett ögonblick och upprepar detta: 99 procent av alla personer med Downs är nöjda med sitt liv.

Att detta sker inom ett EU, vars ledord är mångfald och människovärde, gör det hela ännu mer bisarrt. Hetsjakten på ofödda personer med Downs syndrom leder till raka motsatsen mot ökad mångfald och ökad medvetenhet om människovärdet, det är det franska domstolsbeslutet ett plågsamt tydligt exempel på. Yttrandefriheten har inskränkts – personer med Downs får inte vara glada i TV. Vad är nästa steg? Att de inte längre får gå ut eftersom de kan kränka människor med sin livsglädje? Eller att bara den procent av alla personer med Downs som är missnöjda med sina liv får visa sig offentligt?

När man väl börjat kompromissa med människovärdet går det snabbt utför. Det sluttande planet blir alltmer brant och till sist kan vad som helst hända, det har vi sett många exempel på i historien. Fascism är fascism, även om den smygs in med hjälp av vackra ord och fina gester. Och det finns faktiskt inget annat ord som passar för utsorteringen av ofödda – och diskrimineringen av födda – med Downs, hur gärna än utsorteringsivrarna vill få det till att Downs är ett hot mot människors välmående.” Källa: http://elvorochjanne.se/profetiskt-just-nu-december-2016/

Pojke med Downs syndrom gör modellsuccé

Modellagenturen avvisade bilderna på 27-åriga Megan Nashs son med förklaringen att deras kunder inte letade efter barn med speciella behov. Agerandet väckte reaktioner efter att mamman skrivit om händelsen i sociala medier och nu får 16 månader gamla Asher Nash sin revansch. Pojken med Downs syndrom, vars bilder blivit virala, har nu kammat hem ett modellkontrakt med det amerikanska barnklädesmärket OshKosh B’Gosh, rapporterar flera medier.

– Ashers funktionshinder definierar inte vem han är. Det finns inga gränser för vad han kan göra i sitt liv, säger pojkens mamma Megan Nash till NBC News.

Källa: (http://omni.se/pojke-med-downs-syndrom-gor-modellsucc/a/Odqg1?source=aftonbladet#xtor=AD-500-[omni]-[tf_utrikesbox_1404]-[integration]-[aftonbladet]-[startsidan]-[26002])

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s