Kaffe i Kyrkan – Bromsar demens

Min första kopp kaffe drack jag i en kyrka när jag var 14 år.

Nu dricker jag minst 12 koppar varje dag,

Pris ske Gud!

kaffe

Koffein kan bromsa demens

Ett högt intag av koffein hos kvinnor har kopplats till en minskad risk för att utveckla demens eller kognitiva nedsättningar, enligt en studie som publicerats i The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences.

Ett intag på över 261 milligram koffein om dagen visade på en 36 procent mindre risk för demens under en tio års uppföljningsperiod. Det motsvarar två eller tre koppar kaffe eller fem till sex koppar svart te – eller sju till åtta burkar Coca-Cola.

De växande bevisen för att koffeinintag kan vara en skyddsfaktor mot kognitiva nedsättningar är spännande eftersom koffein är en lättmodifierad dietär faktor med få kontraindikationer, säger studiens huvudförfattare Ira Driscoll, vid University of Wisconsin-Milwaukee.

– Vi kan inte direkt koppla högt koffeinintag till lägre risk för kognitiv nedsättning och demens, men med mer studier kan vi bättre kvantifiera kopplingen till kognitiv hälsa.

6 467 kvinnor över 65 års ålder har deltagit i studien, och deras koffeinintag har räknats ut med hjälp av frågor om deras intag av kaffe, te, och Coca-Cola, inklusive serveringsstorlek och hur ofta de dricker.

Källa: (http://nyadagbladet.se/halsa/koffein-kan-bromsa-demens/)

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s