Sökningar sparas inte – Startpage

Så gör du enkelt sökningar på Google utan att de lagras!

Företag försöker att spara allt mer information om dig och hur du använder deras tjänster. Google är ett av de företag om gått i bräschen för att spara och sammanställa alla avtryck som du lämnar efter dig. För att inte alla sökningar du gör på nätet ska kunna sparas finns det en enkel åtgärd du kan vidta. Häng med i NyD:s snabbguide!

Du kan i några enkla knapptryck helt stänga Google ute ifrån att spara och sammanställa dina sökningar. Tack vare sajten Startpage.com kan du enkelt använda Googles sökmotor och få fram samma information och samma resultat utan att Google kan spåra sökningen till dig då sökningen går igenom ett enkelt filter.

Du kan nu förvisso gå till adressen Startpage.com och börja söka direkt utan att dina sökningar sparas och även sätta sidan som startsida i din webbläsare. Dock är det att föredra att spara Startpage.com som din standardsökmotor i webbläsaren så du slipper att först gå till denna sida för att göra din sökning.

startpage-installningar-800x445

Så här lägger du till Startpage.com som din standardsökmotor:

1. Gå till webbadressen Startpage.com

2. Uppe i högra hörnet ser du en ”hamburar-menyikon”. Klicka på den och gå in på ”Settings”. Här kan du göra anpassningar av söksidan. Välj önskat språk, förslagsvis svenska för både ”Search language” och ”Interface language”. Vi rekommenderar också att du längre ned under sektionen ”Privacy and Safety” ändrar till ”Do not filter my results” och klicka ur alternativet ”Show proxy safety suggestions”. För de flesta kommer dessa alternativ upplevas störa sökningarna.

3. Klicka sedan på ”Save settings/Spara inställningar” för att komma tillbaka till startsidan. Till vänster under sökfältet hittar du en genväg för att lägga till Startpage.com i listan över sökmotorer i din webbläsare. En kort instruktion ges för hur du ändrar så att Startpage.com används som standard i just din webbläsare.

För Chrome:
Gå via menyknappen till Inställningar, sedan under sektionen ”Sök” klickar du på ”Hantera sökmotorer”. Där finner du Startpage.com längre ned under ”Andra sökmotorer”. Håll musen över fältet så dyker alternativet ”Ange som standard” upp – klicka. Klart!

För Firefox:
Gå via menyknappen till Inställningar sedan under sektionen ”Sök” väljer du Startpage.com i rullisten. Klart!

För Internet Explorer:
En popup-ruta kommer upp där du får klicka för att lägga till Startpage i IE. Ytterligare en popup-ruta kommer upp där du får bocka i en liten ruta som bekräftar att Startpage skall användas som standardsökmotor, klicka sedan ”Lägg till”. Klart!

startpage-svenska

Nu kan du söka direkt i adressfältet eller i sökfältet i din webbläsare och inga av dina sökningar sparas eller kan per automatik kopplas till dig.

Vill du använda samma skydd i mobilen så använder du bara Startpage.com som startsida i din mobila webbläsare och för alla sökningar därifrån.

 Källa: (http://nyadagbladet.se/it-overvakning/sa-gor-du-enkelt-sokningar-pa-google-utan-att-de-lagras/)

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s