En dag att minnas – Den första Majblomman

20 april en dag att minnas.majblomma-1907

Den första majblomman från 1907

April närmare bestämt den 20 är en dag att minnas. Ty denna dag år 1907 såldes för första gången majblommor i Sverige.

Majblommorna kom till på initiativ av fru Beda Hallberg.beda-hallberg

Beda Andersson föddes i Halland 1869. Hon gifte sig och mannen hette förstås Hallberg. De bodde i Göteborg. Makarna var förmögna och frun i äktenskapet började engagera sig i olika projekt för välgörenhet. Att rika damer brukade ägna sig åt välgörenhet var inget nytt men det som var nytt vara att Beda Hallberg hade en annan syn på verksamheten.

En rådande syn var bland de rika ska kanske sägas att de fattiga hade sig själva att skylla. Fattig var nästan detsamma som att vara lat eller oduglig. Att de rika gav gåvor och allmosor förenade såväl tanken om att hjälpa folk i öd, men cementerade också och legitimerade de rikas syn på de fattiga som lite sämre mäniskor. Fattiga som fick hjälp blev ofta skuldbelagda.

Beda Hallberg insåg att så enkelt är det inte. Och det att skuldbelägga folk var inte bra. Majblomman blev ett sätt att bedriva välgörenhet utan klassfördomar och skuldkänslor. Tanken med majblomman var att barn och ungdomar skulle hjälpa till med välgörenheten och de som bidrog med pengar fick som tack en konstgjord blomma. Vad skulle då pengarna gå till? Bekämpandet av tuberkulos. Denna sjukdom var ett stort samhällsproblem och skördade flera liv.

1907 såldes den första majblomman i Göteborg. Priset var 10 öre. 139 000 blommor i blått material hade tillverkats. Blomman blev succé. Blommorna hade tillverkats i Tyskland. Det var meningen att man skulle bära blommorna runt första maj och försäljningen skulle ske i slutet av april.

Majblomman som idé spreds sedan över delar av världen.

Beda Hallberg avled 1945. Då hade hon tackats av såväl kungar som tbc sjuka för sin insats.

Källa: http://kimmoa.se/rn/visa?UID=9586157

Annonser

En reaktion på ”En dag att minnas – Den första Majblomman

 1. Mitt råd är att ys inte in denna kommentar
  Om man lägger på luren när man ringt upp eller om man själv gör det.
  Är det en en ringa händelse i en bekantskap.

  Håller du inte med så tänk efter om du har råkat ut för det. Om du har det så borde du hålla mef om det.

  Det finns en risk att internet gör människor arroganta.

  Vissa tycker kanske det men jag tycker att det är inte en ringa sak. Det är en oförskämd kräkning.
  På samma sätt är det med inlägg som inte publiceras..

  I båda fallen förutsätts att det inte varit något otrevligt eller irrelevant eller kränkande som gjort att den andra personen lägger på luren respektive inte tar in inägget

  Jag skulle tro att den som inte tar in inlägg eller som lägger på luren drivs av en motvilja mot den personen som inte har att göra med vad denne skrivit eller sagt. Det handlar om att den personen just då har en aggression i sitt sinne mot den persons och därför vill kränks denne.

  Jag förlåter dig för att du inte tagit in kommentar från mig men detta behövde reda ut tycker jag.

  Vill nämna att på http://www.injesuschrististand så skriver hemsideinnehsvaten att Gud i din nåf visade i en vision 2014 en av de två vittnena hur dene predikade i en synagoga eller liknande i Jerusalem om Jesus Kristus.

  En reflektion jag gör är att när det gäller uppebatelser om viktiga händelser så kan det vara riktigt att sägs att vissa uppenbarelser går inte att räkna ut med intellektet.

  Om intellektet säger jag har hört att den personen är en falsk åroget så kan Gud visa att den personen är en viktig proget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s